Sunday, 30 December 2007

in colindeti

In ajunul Craciunului copiii merg in colindeti. Trec pe la toate casele satului. In Sisestii de jos din judetul Mehedinti se merge in colindeti de dimineata. Gospodarii ies la porti intampinandu-si musafirii cu colacei(colindeti), biscuiti, vin fiert sau tuica fiarta. Este o impresionanta cursa a copiilor care vin toti inarmati cu traistute, aici nu se rastesc texte si nici nu se canta ca in alte zone. Doar din cand in cand hahaiturile colindatorilor sunt completate cu cate o strigatura satirica aruncata gazdei care intarzie "iesi cu colindetile, ca daram peretile; foaie verde trei scaieti fete(baieti) mari in colindeti.


Colindatorii pleaca toti din acelasi loc, in aceasi directie, alearga pe la fiecare poarta, primul ajuns fiind rasplatit cu "colacul de dumnezeu ".


Titu Draghici isi asteapta colindatorii ca in fiecare an cu vin fiert, este unul dintre cele mai asteptate momente din timpul colindetilor.Colindatorii se retrag fiecare la casa lui unde cei mai sprinteni isi vor numara "colacii de Dumnezeu"
1 comment:

Mikidos said...

mi'ai adus aminte de cele mai frumoase zile de Craciun..de obrajii nostri rosii, de colindetii fierbinti, de sacuiul meu de lana..Craciun fericit:)